Népszerű bejegyzések

2015. január 19., hétfő

Fürdőház, Pécs - hallgatói munka


Kisléptékű középület tervezése városias környezetben, Pécs belterületén megadott helyszínen. A város történelmi emlékein végigtekintve számtalan kultúra hordozza magán a társadalmi fürdőzés igényét. Előbb a római, majd a török és végül az európai fürdőkultúrák is meghonosodtak a városban. A belvárosi fürdőház, mint funkcióval elképzelés szerint választható és fogalmazható meg kortárs módon valamely fürdőkultúra, vagy azoknak vegyítése...


Helyszín:
Pécs, Magyarország
Ferencesek utcája

Tervezési feladat:
Fürdőház tervezése, történelmi belvárosba
(hallgatói munka)



Pécs egyik nevezetes török kori történelmi emléke Memi Pasa fürdője. A fürdő töredékes állapont került helyre állításra. A maradványok a Ferencesek utca végén a Ferences templom mellett találhatóak, szemben a tervezési helyszínnel.
A fürdő padlója alatt volt a fűtőrendszer, ahol a helységeket melegítették, illetve a melegvizet állították elő. Az előcsarnokban egy csorgókút, a falak mellett méretes ülőpadok voltak. A csarnok után egy keskeny helyiség következett faragott díszítésű falikúttal, mosómedence, ülő- és pihenőpaddal. A nagyteremben pihenőpadok, a bejárat mellett pedig egy nyolcszögű kő volt. amelyet maszírozásra használtak. A kupolás épületbe hatszögű nyílásokon keresztül jutott be fény.

A törökfürdő (törökül:hamam, jelentése: forró) arab és török területen elterjedt közfördő. Az iszlám kultúrában a fürdésnek nagy jelentőseg tulajdonítottak. Az iszlámban imádkozás előtt kötelező a rituális mosakodás, valamint bizonyos események után a test teljes megtisztítása. A török fürdők eleinte római mintára épültek, és a török fürdőnél is hőfok szerint lett felosztva a fürdő. A fürdő eredetileg három részre tagolódik: öltöző terem, átmeneti helyiség, forró fürdő terem.
A fürdőtermek közepén egy márványlap volt elhelyezve, melyen a vendégeket maszírozták, a falak mentén pedig kis mosómedencéket helyeztek el, s ebből lehetett vizet meríteni, mellyel a testüket hűtötték. A fürdőteremből kisebb kamrák ágaztak szét.
A fürdők használata a felépítésükből adódott. A vendégek fokozatosan a melegből a hideg felé haladtak, majd végül a száraz részre értek. A fürdőket nemek szerint megosztva használták.



Koncepció:
A tervezési telekkel szemben található egykori Memi pasa fürdőjének a romaji. A tervezés során cél volt, egy olyan épület létrehozása, mely kortárs eszközökkel eleveníti fel az egykori fürdő hangulatát.
A koncepcióban először egy egy szintes centrális rendszerű épület kezdett kialakulni, azonban a konzultációk során felmerült kérdések miatt ez az irányvonal megszakadt.
Fontos szempont volt az utcaképbe történő illeszkedés, kritérium volt a kortárs építészeti megoldások, gondolatok használata, így alakult ki a magas tetős felépítés. A telek eredetileg három egyenlő részre tagolódott: fogadó tér, melyben már akkor helyet kapott egy kávézó, fürdőző rész, illetve egy hátsó kert.
Az ekkor még kétszintes épület, hogy illeszkedjen az utcaképbe, indokolatlanul hatalmas belmagasságokkal rendelkezett, illetve tömegét tekintve a telek elülső két harmadában helyezkedett el. A további alakítások során a kettő szint helyett három szint került a magas tetős tömegformába. Az alsó szinten a bejáratnál kapott helyet egy kávézó, mely egy galériával kötődik az emeleti recepcióhoz. Innen nyílnak az öltöző kabinok, majd azok túloldalán feljuthatunk a tetőtérbe, ahol szaunák, jacuzzik és egy melegvizes medence található. Ez a helyiség a fényt egy ferde falon keresztül kapja a recepció felől, illetve a szaunákban és a medencék vízszintje alatt elhelyezett lámpák biztosítanak mesterséges fényt. Az alsó szint hátsó része foglalja magában a nagy medencét, mely félig nyitott. Jó időben egy üvegezett elhúzható fallal egybenyílik a kül és beltér, rossz idő esetén ez zárható felületet képez, de lehetőség van a benti és a kinti fürdőzésre egyaránt. A fürdőnél a fal mellett sorakozik három faparavánnal leválasztott masszázs blokk. A gépészeti és egyébb helyiséget igénylő funkciók a medence alatti pinceszinten kaptak helyet.

Felhasznált anyagok:
Az utcahomlokzaton egy homok színű kőburkolat díszeleg, mely remek összhangot teremt a szemben található romokkal és az utca kedves esetlenül tekergőző homlokzatainak hangulatával. Az emeleti részen, a recepció ablakai előtt, mivel déli tájolású, egy árnyékoló rendszer kapott helyet. Az árnyékoló fiksz, nem állítható kivitelű, matt, rozsdamentes acél szerkezetű. A hatalmas lemezek kiosztott minta szerint perforáltak, kisebb- nagyobb lukakkal, mely a belső térbe beengedett fényből olyan hatást varázsol, mint amikor a nap fénye a víztükrön csillog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése