Népszerű bejegyzések

2015. október 18., vasárnap

Pillérváz - Épszerk IV-re

Az elvi vázrendszer
A következő bejegyzésben egy, a Tervezés III tárgyra készített munkám Épszerk IV tárgyra átdolgozott változatát szeretném bemutatni, kicsit előtérbe helyezve a szerkezeti rendszerét.
Vázlatosan ismertetve a vázrendszer elvét és elemeit.









A pillérvázról általánosan

A pillérvázas rendszer és a hagyományos falas építés közötti eltérés a teherhordásban van. Utóbbinál a falak hordják a terheket, a pillérváznál egy vázrendszer és tartószerkezetei viselik.
Az alapozáshoz kapcsolódnak a pillérek, a pillérekre gerendák kerülnek, amiken helyezik el a födémet. A pilléreket összekötő gerendák meghatározzák a födémek teherhordási irányait. Megkülönböztetünk: egy és két irányban teherhordó rendszereket, gomba födémeket (pillérfejek beépülnek a födémbe)
A falak között beszélhetünk vázkitöltő, illetve válaszfalakról.
A vázkitöltő falakat az épületek szerkezeti rendszerébe építik a gerendákra, de terheket nem viselnek.
Válaszfalak általában, vékonyabb térelhatároló szerkezetek.
A vázas rendszerek fő eleme a vázszerkezet mellett a merevítő rendszer. A pillér váz oldalirányú vízszintes terhelésre érzékeny ezért két irányú merevítés szükséges.

Előregyártott váz - UNIVÁZ

Magyarországon sok helyen előforduló rendszer. A szerkezet jellemző alapozási módja a kehely alap. A pillérek 30x30-as méretben készülnek, egy szint magasságra (3,00 3,30 3,60). Gerendái konzolosan ülnek a pillérekre. A gerendák méretei 2,40-7,20 ún. nx60-as lépcsőben. A födémek palló elemei készülnek normál illetve szerelőpaneles elemekből is. Szerelőpanelnél lehetőség van a gépészet elvezetésére a födémben, illetve áttörés kialakítására. Vízszintes méretei 1,18 széles és hosszúságuk a gerendák tengely táv méreteivel megegyezik, vastagságuk 27cm. A rendszer homlokzatánál használatos panelek szendvics szerkezetűek. 10cm vasbeton lemez, 8-10cm hőszigetelés és hőmozgást végző réteg, 2-9cm felületképző réteggel.
A méreti adatokból is látszik, a rendszer nx30-as függőleges, illetve nx60-as vízszintes kiterjedésű lépcsőkkel dolgozik.




A terveket eredetileg Tervezés III tantárgyból készítettem. Feladat az akkori félévben egy többszintes társasház megalkotása volt.
Helyszínül a Pécs, Siklósi és Malom út közötti területet kaptuk, ahová először egy csapatmunkával elkészített városrendezési tervet kellett benyújtani, majd utána állhattunk neki a saját épületünk koncepcióalkotásának. Épületszerkezettan IV. tantárgyból ebben a félévben fel lehetett dolgozni a korábbi tervezéses épületünket, így egy kisebb áttervezéssel kidolgoztam ennek UNIVÁZ-as rendszerré átalakított részleteit.

Az épület L-alakja módosult egy téglalapra, az oldalsó üvegezett függő folyosóról elkerült az üveg. Jelenleg az épületet két oldalról egy lépcsőház zárja le, amik egyben merevítési célt is szolgálnak
A tervezés során kétszintes lakások készültek, melyek felső szintje el lett tolva így Z formát kaptam.
Pince - Földszint
Lakás alsó - felső











Alsó szinten kapott helyet az előtér, WC, nappali, konyha, étkező és egy erkély. Az emeleten található a fürdő, két szoba és egy háló. A lakások 2. szintjén a lépcsőházból megközelíthető zöld teraszok alakultak ki. Ezek a zöld tetők célja a ház ökologikussá tétele (amit elveszünk a földtől, adjuk valahogy vissza), illetve a szinten lakóknak lehetőségük van ide kijönni pihenni, de akár grillezhetnek is. A lakások 2. szintjén található egy fürdő és 3 szoba.

Az alaprajzokon jelölve lettek a födémek kiosztása, a homlokzatokon pedig a panelek kiosztása. Az épületen a merevítő falakra illetve egyéb részekre fa homlokzatburkolat került, a hátulsó bejáratok felőli homlokzatok pedig vázkitöltő falakkal lettek megoldva.
Fő homlokzatok

Hosszmetszet












Források, szakirodalom:
Szerényi István - Épületszerkezetek szakrajza
http://www.e-epites.hu/fogalomtar/
PTE - PMMIK órai saját jegyzetek Épületszerkezettan IV.-re

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése