Népszerű bejegyzések

2015. január 24., szombat

Iskolai tornaterem, Pécs - hallgatói munka

Tervezési feladat egy középület tervezése összetett beépítési szituációban és funkcionalitással, a kiadott óvárosi helyszínre (Pécs, Káptalan utca).






Helyszín:
Pécs, Magyarország
Káptalan utca

Tervezési feladat:
Iskolai tornaterem, vagy tanuszoda tervezése a Szent Mór Katolikus Gimnázium részére
(Hallgatói munka)


Múzeumok utcája, azaz Pécs városának Káptalan utcája. Nevét onnan kapta, hogy az utcában található épületek nagy része múzeum.

Itt találhatóak: a Zsolnay Múzeum, Victor Vasarely Múzeum, Mecseki Bányászati Múzeum, Nemes Endre Múzeum, Shaár Erzsébet Múzeum...


Victor Vasarely magyar festő. Őt tekintik az "optikai festészet" jelentős képviselőjének.


Koncepció:
"Milyen torna terem az, mely beleillik egy ilyen környezetbe?"
Elemezve a környező múzeumokat, a Vasarely múzeum mellett lett döntve. Vasarely képein sokszor használ négyzet hálós felosztást. Egy háló szerű felosztást a helyszínre és a doboz szerű épülettömegre húzva alakult ki a felosztás alapja, egy 1x1 m-es rács rendszer. A háló meghatározza az elhelyezni kívánt elemek helyét a rendszerben. A fogadó téren kialakuló kubikus virágtartók viszik a zöld felületeket, a kubikus korten elemek pedig az ülő felületeket és a pakoló asztalszerűségeket. A téren található kapuk design elemek, melyek elvezetik az embert az útvesztőben és az órára várakozók diákoknak szolgálnak egy óra előtti fogócska színteréül...
A hátsó kerben is megmarad a hálószerű felosztás. Itt a zöld felületek nem virágtartók, helyette a meghagyott fű kockákon kültéri fitness gépek lettek elhelyezve.
"Doboz a dobozban"
A belső teret tekintve a "doboz a dobozban koncepciót, az az a kocska a kocskában, jelen esetben a téglatest a téglatestben elv lett követve. Az épület homlokzatai egy külső burok, melyben egy légtér lett kialakítva. Ezt a teret bontja meg az épület belsejébe helyezett dobozszerű tömeg, mely az öltöző helyiséget, illetve az alsó szinti kistornatermet, WC-et és tanárit, orvosit foglalja magában.

Felhasznált anyagok:
A homlokzaton megjelennek az udvart és előkertet lefedő 1x1m-es beton lap és corten lemezből készült nyílás zárók előtti díszítő, árnyékoló panelek. A tető zöld tető kialakítású, így egy "zöld sziget" felületet képez a történelmi belvárosban felülnézetben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése