Népszerű bejegyzések

2015. szeptember 23., szerda

"Bútorozd be!" - Revita

A korábban említett "Bútorozd be a városodat!" című budapesti pályázatra beadott pályamunkánkat szeretnénk röviden bemutatni, amely a "Revita" névre hallgat.








A pályázati hirdetésnek megfelelően törekedtünk egy ideális utcabútor-család létrehozására. Az egyik legfontosabb tervezési szempont a környezettudatosság volt, ennek fejében szerettük volna a régi utcabútorok (“Amerikai” és “Városliget” típus) beton elemeit megtartani és a mai kor elvárásainak megfelelően újrahasználni.

Másik lényeges eleme a koncepciónknak a revitalizáláson túl a hagyományok és emlékek őrzése. Az idősebb generációk ezrei kötődnek valamilyen szinten a régi típusú utcabútorokhoz. Ezeknél játszottak gyermekkorukban, itt találkoztak ismerőseikkel, szeretteikkel, ezeken a tereken élték életüket. Ezért fontosnak tartjuk az emlékek megőrzését és továbbadását az utókornak a mai kor szellemiségét is bemutatva.
              
          
          Szeméttároló
       A szeméttároló hengeres tartálya rozsdamentes acélból készül, dupla falú kialakítással. A külső falra rögzítendőek vízzáró csavarkapcsolattal a rétegelt falemez elemek, amelyek kültéri használatnak megfelelően kezelve vannak.A csikktartó doboz szintén rozsdamentes acélból kerül kialakításra, ennek felső lemeze perforációkkal és egy bedobónyílással van ellátva.


Virágtartó
      A virágtartó henger a szeméttárolóhoz hasonlóan lesz kialakítva, egy rozsdamentes acélból készült duplafalú henger segítségével. A rétegelt fa elemek rögzítése vízzáró csavarkapcsolattal van kialakítva.

Padok és asztal:               
Az ülőfelület kialakítását a kültéri környezeti hatásoknak megfelelően kezelt rétegelt falemezekből oldottuk meg, mert a fa kellemes hőmérsékletet biztosít télen-nyáron, szemben a fém- vagy kőfelületekkel. Előnye továbbá, hogy a lemezeken függőleges helyzetüknek köszönhetően nem áll meg a víz, így az egy eső után is hamarabb használhatóak, mint régebbi társaik.A meglévő, újrahasznosított beton elemek natúr valójukban kerülnek felhasználásra, de igény esetén lehetőség van ezek egy színre való lefestésére is.



Az utcabútorok fa elemeinek formája tetszőlegesen alakítható, a tervezettől eltérő megoldás is lehetséges. A műszaki tervdokumentációban egyes padoknál bemutattunk 2 profilt is a falaemekre.

A variálhatóságot nagyban növeli az egymás után sorolt szerkezet mivolta, így igény szerint többféle hosszúságban is megépíthetőek a padok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése