Népszerű bejegyzések

2015. július 22., szerda

Ostor bicikli tároló - Nem leadott pályázat

A Feladat Budapest belvárosában különböző adott helyszínek közül kiválasztva egyet, egy bicikli tároló megtervezése volt. Csapatunk a Bartók Béla úton található Kelet Cafét választotta helyszínként.

Egyéb okok miatt nem került rá sor, hogy csapatunk leadja ezt a pályázatot, viszont a kiírás által adott feladatot érdekesnek találva elkészítettük a koncepciót, melyet csak a weboldalunkon publikálunk.


Koncepció:
A koncepció alkotásnál egy konstruktivista jellegű fém szerkezetben gondolkodtunk. Kritérium volt a dizájnos megjelenés és kortárs felfogás.
A vonalvezetést egy ostorcsapás motívumból vezettük le. A Café előtti teret 7 részre osztottuk fel, majd hosszában megfeleztük. Ez képezte az alap rácsot melybe bekerült a nevezetes pontokat érintve a csapás vonalvezetése, majd annak tükörképe.

Mivel a Café előtti járda keskenyebb volt, mint amire az első variáció elfért volna ezért a vonalvezetést újra gondolva a tükrözés tengelye a felosztás középső vonala lett. A szerkezet így viszont túl keskenynek bizonyult, nem lehetett kellően kihasználni a küllőszerű átkötéseket, amik a bicikli kerekeket támasztották volna és a tároló felső vonalvezetése sem volt még meg.


 A végső motívum két elemből áll. Az első a felül található elem felülnézete, az alsó a földön síkban tekergőző rész. A két elemet a csúcspontban összekapcsoltuk, majd az alsó síkját megtükröztük a felosztás középső vonalán.
Az így kapott szerkezet a felosztás 1,5-szeresére nőtt, mely pont annyi helyet foglal el a járdán, ami nem zavaró és elégséges. Bár a szimmetria végül megszűnt, de a forma magába foglalja a lendületességet, a fő elemeket összekötő elemek pedig a bicikli küllőket szimbolizálják.








Anyag és szín:
A fő elemek egy Ø150-200mm-es meghajlított acélcsőből készülnek. A küllő elemek Ø30-35mm-esek, az elemeket egymásba hegesztéssel rögzítik.
A színvilágot tekintve eredetileg piros festést gondoltunk, de a végső koncepciónál a csillogó fém szín, vagy egy matt fekete festés maradt, ami szintén biciklis utalást takar (bicikli kerekek színvilága.

Használat:
Használatot tekintve lehetőség van a megszokott módon a merőleges bicikli elhelyezésre, de kevés kerékpár esetén, vagy ha csak egy pillanatra állunk meg, párhuzamosan neki dönthetjük a kerékpárt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése