Népszerű bejegyzések

2015. szeptember 19., szombat

Bamboo design 2014 - spiralbamboo

„Az aranyarány egy olyan arányosság, ami a természetben is megjelenik, természetes egyensúlyt teremtve a szimmetria és az aszimmetria között.”
(wikipédia)



A legelső stúdió munkánk, melyet a 2014-es WBDC pályázatára készítettünk el.








A koncepció alkotás során célunk volt egy olyan forma megalkotása, mely önmagában hordozza a természetből merített ősi szabályrendszert és tökéletes elemként jelenik meg az otthon környezetében.

A természetben bárhová tekintünk, minden teremtményben felfedezhető az aranymetszés, az aranymetszésből pedig eljutunk a „Fibonacci-sorozat” néven ismert elmélethez.


A két elmélet kapcsán jutottunk el a tökéletes görbéig, a spirál, vagyis a csigavonalig. Célunk volt egy olyan lámpabúra megalkotása, mely felhasználja ezt a szabályrendszert, így megalakítottuk préselt és laminált bambuszlapok segítségével, a hengerelt bambusz spirál lámpánkat. A búrából pedig kialakult egy lógatott szoba és egy álló sarok- olvasó lámpa.






A lámpák külön dizájn eleme, hogy a búra nem csak lefelé vezeti ki a fényt. A spirál alja nyitva lett hagyva, így a lámpából visszafele is előjönnek a fénysugarak egy része.
A spirál legbelső köre is meg lett nyitva, hogy a lámpa fényét a spirál ki tudja vezetni, így szórt fényével egyfajta hangulatot varázsol az esti szoba sötétjébe.















A búrához kapcsolódva olyan tartó elemeket terveztünk, melyek szintén tükrözik a spirál arányait. Megvizsgálva a világ, az ember alkotó elemeit fedeztük fel ismét a DNS-spirálját, majd ennek a könnyed formáját integráltuk a lámpák tartóelemeihez. A tartó elemeket egymásba csúsztatott bambusz csövekből képzeltük el, melyek egy fém rúdra vannak felhelyezve burkolatként, és melyek alatt elvezethetőek a lámpa elektromos kábelei.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése